“Απολογούμαστε” που καταγγείλαμε μια παρανομία!

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προχθεσινή μας ανακοίνωση όπου αναδεικνύαμε την παρανομία η οποία εφαρμόζεται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της φετινής σχολικής χρονιάς, έχει ενοχλήσει κάποιους εντός της ΠΟΕΔ, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται να διακατέχονται από ενοχές για αυτό που έχουν κάνει τον Αύγουστο του 2015! Για εμάς η ουσία δεν είναι η διαφορά στο πεντάλεπτο διάλειμμα, όπως ατυχώς κατάλαβαν, αλλά η ύπαρξη της παρανομίας την οποία αναφέραμε προ καιρού και στην Γραμματεία αλλά κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα. 
Και, ναι, είναι τιμή σε κάθε συνδικαλιστική – εκπαιδευτική οργάνωση να ασχολείται με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης (Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα) και να απαιτεί την εφαρμογή των κανονισμών και την τήρηση των διαδικασιών, αποτρέποντας κάθε μορφή ασυδοσίας και παρατυπίας. Την ίδια στιγμή, αποτελεί ντροπή για κάποιους να γνωρίζουν και να μην αντιδρούν ή ακόμα καλύτερα να προσπαθούν να κάνουν πλάτες στην παρανομία. 
Για ακόμα μια φορά ξεκαθαρίζουμε ότι όποτε περιέλθει στην αντίληψη μας η οποία παρανομία, σημαντική ή ασήμαντη, εμείς θα συνεχίζουμε να την καταγγέλλουμε δημόσια άσχετα εάν η ενέργεια μας θα ενοχλεί κάποιους, αφού αυτό αποτελεί τουλάχιστον για μας την ουσία της ύπαρξης μας.
Όσο αφορά τα μαθήματα συνδικαλισμού στα οποία μας υποβάλουν, είμαστε υπόχρεοι να επαναλαμβάνουμε τους διαχρονικούς συνδικαλιστικούς αγώνες που δίναμε και δίνουμε καθημερινά, άλλοτε με άλλους και άλλοτε μόνοι μας . Όσο αφορά τις υποδείξεις που μας γίνονται προσκαλούμε τον όποιο ενδιαφερόμενο να μελετήσει τις θέσεις που καταθέτουμε διαχρονικά, τις κινητοποιήσεις που συμμετείχαμε και την καθημερινή μας παρουσία στα συνδικαλιστικά δρώμενα του τόπου.
Και επειδή, ουδέποτε δεν έχουμε κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο μας, θα απαντήσουμε και επί της ουσίας :
1.       Η αφαίρεση των 5 λεπτών από το δεύτερο διάλειμμα, συνολικά 25 λεπτών εβδομαδιαίως, αφαιρεί και τον αντίστοιχο χρόνο χαράς, διασκέδασης, κοινωνικοποίησης και δημιουργικής απασχόλησης από τους μαθητές. Πραγματικά λυπούμαστε που κάποιοι έχουν συνειδητά συναινέσει σε μια τέτοια ενέργεια.
2.       Η ΠΟΕΔ εδώ και χρόνια απαιτεί την εφαρμογή των διαδικασιών, την συζήτηση όλων των συνδικαλιστικών θεμάτων μέσα στις αρμόδιες επιτροπές, την ενεργή συμμετοχή της στο διάλογο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει κάθε μορφής μονομερών αποφάσεων. Περιμέναμε, όταν αναφέραμε το θέμα στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, την ανάλογη άμεση ομόφωνη αντίδραση όλων. Ήταν θέμα, μόλις ενός λεπτού, να αποφασίσει ομόφωνα η Οργάνωση, την απαίτηση εφαρμογής της νομοθεσίας… το αυτονόητο δηλαδή. Αντί αυτού όμως, κάποιοι αρνήθηκαν τη συζήτηση του θέματος, παραπέμποντάς το στα Διάφορα, γνωρίζοντας ότι δεν θα μας έφτανε ο χρόνος και θα το έστελναν παρακάτω, με την ελπίδα να ροκανίσουν χρόνο.
3.       Δεν αποτελεί για εμάς δικαιολογία το γεγονός ότι αφαίρεσαν 5 λεπτά από το δεύτερο διάλειμμα με την πρόφαση να γίνουν όλες οι διδακτικές περίοδοι σαράντα λεπτά. Συνειδητά το μείωσαν, όπως συνειδητά αφαίρεσαν και τον χρόνο της εμπέδωσης απορρίπτοντας ταυτόχρονα την πρόταση για διατήρηση της ευέλικτης ζώνης. Και συνειδητά έπραξαν και αυτοί που τους έδωσαν τη στήριξη της ΠΟΕΔ, στην προσπάθεια τους να μετατρέψουν ένα σύγχρονο Αναλυτικό Πρόγραμμα σε Κλειστό Αναλυτικό Πρόγραμμα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην όλη οπισθοδρόμηση που παρατηρούμε τη φετινή σχολική χρονιά. Από το Δημοκρατικό και Ανθρώπινο σχολείο, ας αναρωτηθεί ο κάθε ένας με τις αλλαγές αυτές και άλλες που τροχοδρομούνται (βλέπε αξιολόγηση, βαθμολογία, επίπεδα), ποιο σχολείο πραγματικά ονειρεύονται.
Τελειώνοντας, διαβεβαιώνουμε όλους όσους ενοχλήθηκαν από την ανακοίνωση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, ότι δεν θα μείνουμε ως εδώ. Θα προχωρήσουμε και ένα βήμα παρακάτω με στόχο την άρση της παρανομίας και την επιστροφή των 25 εβδομαδιαίων λεπτών χαράς, παιχνιδιού, κοινωνικοποίησης και δημιουργικής απασχόλησης στους μαθητές μας. 
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δάσκαλων
22/2/2016
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]