Η Προοδευτική, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους και δηλώνει απερίφραστα ότι θα συνεχίσει να είναι μπροστάρης στους αγώνες των εκπαιδευτικών για μια καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση. Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους εργαζόμενους που έδωσαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι καλύτερες συνθήκες εργασίας, με αποκορύφωμα το οχτάωρο. Πορείες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις σήμερα σε όλο τον κόσμο, που στόχο έχουν να υπενθυμίσουν σε όλους μας τον τρόπο με τον οποίο κατακτήθηκαν τα περισσότερα και τα πιο σημαντικά δικαιώματα της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα μεταφέρουν το μήνυμα στο εργατικό κίνημα και σε κάθε εργαζόμενο πως είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και η προστασία από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η 1η του Μάη δεν είναι αργία, η 1η του Μάη είναι ΑΠΕΡΓΙΑ.

Σαν σήμερα, την 1η Μαΐου του 1993, πριν από 24 χρόνια, ιδρύθηκε η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Συμπληρώνονται σήμερα 24 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία, 150 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από όλη την Κύπρο μαζεύτηκαν στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Ταμιευτηρίου των Δασκάλων για να ιδρύσουν τη «Δημοκρατική Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών» (Δ.Α.Σ.Κ), η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών». Εκείνη την ιστορική μέρα για το διδασκαλικό συνδικαλιστικό κίνημα, ιδρύθηκε η διαφορετική φωνή μέσα στην ΠΟΕΔ. Ιδρύθηκε η διδασκαλική παράταξη η οποία κλήθηκε να στεγάσει και να εκφράσει την διδασκαλική αριστερά, μετά την εκδίωξη των αριστερών εκπαιδευτικών από την ΔΗΚΙ. Η ίδρυση της Προοδευτικής αποτελούσε μια ιστορική αναγκαιότητα, βγαλμένη από τη μαχητικότητα και τη θέληση για αγώνα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι ένιωθαν να βρίσκονται σε δυσμένεια, ανίκανοι να αντιδράσουν στη συντήρηση και το κατεστημένο της τότε εποχής. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών αποτελεί την πιο καθαρή και υπεύθυνη φωνή της διεκδίκησης μέσα στις τάξεις των εκπαιδευτικών.

Νιώθουμε περήφανοι για όλους τους αγώνες, μικρούς και μεγάλους, που έδωσαν τα στελέχη της Κίνησης μαζί με τον διδασκαλικό κόσμο, για την κατάκτηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου. Δεν ξεχνούμε ποτέ ότι κάποιες μάχες τις δώσαμε εντελώς μόνοι, χωρίς την παρουσία των άλλων διδασκαλικών Κινήσεων. Σε συμμαχία με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, αγωνιστήκαμε για την υπεράσπιση της ΑΤΑ, ενάντια στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, κ.α.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Προοδευτική παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη φιλοσοφία της διεκδίκησης. Ποτέ μας δε συμβιβαστήκαμε! Ποτέ μας δεν σκύψαμε κεφάλι, ποτέ μας δεν ασκήσαμε κυβερνητικό συνδικαλισμό, ακόμα κι όταν η αριστερά ήταν στην εξουσία. Αντίθετα πάντα θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι εκεί που ο διάλογος σταματά, εκεί που η εργοδοτική πλευρά είναι ανένδοτη, εκεί ξεκινά ο αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση. Πάντα σταθερή στις αρχές και στη φιλοσοφία της, η Προοδευτική ήταν, είναι και θα είναι μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εκπαιδευτικών, γνωρίζοντας πως χαμένοι αγώνες είναι μόνον οι αγώνες που δε δίνονται.

Εικοσιτέσσερα χρόνια αγώνων και προσφοράς μας επιτρέπουν να κοιτάζουμε κατάματα των κάθε εκπαιδευτικό. Συνεχίζουμε μαζί ακόμα πιο δυνατοί, με συνέπεια, υπευθυνότητα και μαχητικότητα.

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017