Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Εδώ και χρόνια επαναλαμβάναμε εμφαντικά από αυτό εδώ το βήμα ότι οι αγώνες δίνονται στον δρόμο, ότι εκείνος που διεκδικεί κερδίζει, ότι εκεί όπου σταματά ο διάλογος αρχίζει η δυναμική αντίδραση και η στοχευμένη διεκδίκηση, ότι ο κλάδος πρέπει σε κάποια στιγμή να ξυπνήσει, να αντιδράσει, να διεκδικήσει, να ορθώσει ανάστημα και να αρθρώσει συνδικαλιστικό λόγο. Επαναλαμβάναμε πως η ΠΟΕΔ πρέπει να περάσει μπροστά και να πάψει να είναι ουραγός των εξελίξεων, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι κάποιες εκλάμψεις αγωνιστικότητας που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν, όπως το καλοκαίρι του 2015 με το ΝΣΔΕ, δυστυχώς δεν είχαν συνέχεια και διάρκεια, με συνεπακόλουθο η οργάνωση να δομεί μια εικόνα μη διεκδικητικού και δυναμικού συνόλου.

Παρά τα λάθη, τις παραλείψεις, τα κενά και τη δυσκαμψία είναι με ικανοποίηση που είδαμε επιτέλους μια διαφορετική ΠΟΕΔ αυτό το καλοκαίρι, μια ΠΟΕΔ που έστω και στον βαθμό που το έπραξε, έδωσε επιτέλους και μια συνέχεια και τον Σεπτέμβρη, στον αγώνα της, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές. Ήταν δε η πρώτη φορά που όλα αυτά τα οποία μας έλεγε και ζητούσε συνεχώς η βάση μας, περί ενότητας εντός και εκτός της ΠΟΕΔ, περί κοινού μετώπου των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, περί αξιοποίηση της δύναμης των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης, αλλά και των μέσων ενημέρωσης, έγιναν πράξη το προηγούμενο καλοκαίρι. Η αντίδραση ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι για πρώτη φορά θίχτηκε από τους κυβερνώντες σε τέτοιο βαθμό η αξιοπρέπεια του κλάδου, ήταν η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε το κύρος και ο επαγγελματισμός του εκπαιδευτικού, ήταν η πρώτη φορά που κατακρεουργήθηκε σε τέτοιο βαθμό ο δημοκρατικός διάλογος, που βγήκε προς τα έξω τόση αλαζονεία και τόσος αυταρχισμός από πλευράς κυβερνώντων. Αυτός ο αγώνας δεν ήταν αγώνας για μια περίοδο και για 32 συνδικαλιστές, όπως η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει, αλλά ήταν ένας αγώνας για το κύρος και την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού.

Τα επιτεύγματα αυτού του αγώνα είναι ακόμα μεγαλύτερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μάχη που έδωσαν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ήταν απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έχει στην διάθεσή της ένα καλό καταρτισμένο και πλήρες στελεχωμένο επικοινωνιακό επιτελείο, έναν μηχανισμό με πλοκάμια σε όλα σχεδόν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσής, απέναντι σε μια κυβέρνηση που φρόντισε να έχει μαζί της τους δήθεν ανεξάρτητους φορείς, όπως Αρχιεπίσκοπο και Γενικό Ελεγκτή και δυστυχώς είχε μαζί της και κάποια άτομα από την ηγεσία των Οργανωμένων Γονιών. Απέναντι σε όλα αυτά είδαμε την οργάνωσή μας να σηκώνει επιτέλους ανάστημα και να αντιδρά δυναμικά και αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της και αξιοποιώντας σωστά τη δύναμη της βάσης. Η ΠΟΕΔ απέδειξε στην κοινωνία, για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλά χρόνια, ότι αποτελεί μια ισχυρή οργάνωση η οποία έχει τη δύναμη να βγάλει τα μέλη της στον δρόμο, εκεί και όπου χρειαστεί. Η δυναμική αυτή παρουσία της οργάνωσης σε όλα τα μέτωπα πέτυχε ακόμα και την αλλαγή της περιβόητης «κοινής γνώμης», με αποτέλεσμα να ανατραπούν τα αρνητικά δεδομένα, που οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου είχαν δημιουργήσει για τον κλάδο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή συνδιάσκεψη αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό, σε αυτό τον μεγάλο Αγώνα Διαρκείας, που ξεκινήσαμε στις 2 Ιουλίου του 2018 μαζί με ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, που στην πορεία προσδέθηκαν σε αυτό το καράβι και άλλες οργανωμένες κοινωνικές δυνάμεις και φορείς. Μέσα από τέτοιες συνδιασκέψεις πρέπει να καταγράφονται όχι μόνον τα θετικά σημεία, αλλά να εντοπίζονται οι αδυναμίες μας, να αναδεικνύονται τα κενά, να καταγράφονται οι παραλήψεις μας, έτσι ώστε η ΠΟΕΔ, η οργάνωσή μας, να βγαίνει πιο δυνατή και ενισχυμένη. Η καλοπροαίρετη κριτική και η αυτοκριτική πρέπει να επιδιώκεται στα σώματα της Οργάνωσης, ειδικά σε τέτοιες περιόδους.

Πέρα λοιπόν, όλων όσα αναφέρθηκαν, καταγράφουμε ως σημαντικότερο θετικό γεγονός για την ΠΟΕΔ, την καθολική αντίδραση των μελών της Οργάνωσης. Δύναμη της ΠΟΕΔ είναι τα μέλη της και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις δύο μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, στις 13 Ιουλίου και 28 Αυγούστου, την καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία του Σεπτέμβρη, το εκπληκτικό ποσοστό εξουσιοδότησης στην ηγεσία για λήψη δυναμικών μέτρων, αλλά κυρίως από τον μεγάλο αγώνα που έδωσε ο κάθε εκπαιδευτικός ξεχωριστά στον προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό του κύκλο, αλλά και στα ΜΚΔ, όπου και έγιναν όλοι κοινωνοί των θέσεων της Οργάνωσης. Έτσι, ανατράπηκε με αυτό τον τρόπο η γενική εικόνα που είχε η κοινή γνώμη για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού και πετύχαμε την ανατροπή των δεδομένων που οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δημιούργησαν στις 4 Ιουλίου, κάτι που πρόσθεσε τεράστια διαπραγματευτική δύναμη στην ηγεσία της Οργάνωσης.

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο οι συνάδελφοι αξιοποίησαν όλα απολύτως τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, για να ενισχύσουν τον αγώνα των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, όπως αρθρογραφία στον ημερήσιο τύπο, μηνύματα, παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, συνεχείς αναφορές και δημοσιεύματα με παραδείγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχείς παρεμβάσεις στους τοπικούς Συνδέσμους Γονέων και παρεμβάσεις σε κοινωνικά σύνολα και οργανωμένους γονείς.

Εδώ είναι που καταγράφουμε ως πρώτο κενό, τη μη οργανωμένη παρουσία της ΠΟΕΔ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η ΠΟΕΔ οφείλει άμεσα να δημιουργήσει λογαριασμούς στα ΜΚΔ, έτσι ώστε να έχει οργανωμένη παρουσία και να περνά άμεσα τις θέσεις της και τις προτάσεις της στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας μας στο διαδίκτυο αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε χρειάστηκε να αγοράσουμε τηλεοπτικό χρόνο, λόγω αυτής της παρουσίας των μελών μας στα ΜΚΔ, παρόλο που απουσίαζε η παρουσία μας ως ΠΟΕΔ μέσα από δικούς μας λογαριασμούς. Σημειώνουμε επίσης και την πολύ καλή σχέση που απέκτησε η ΠΟΕΔ με αρκετούς δημοσιογράφους που ασχολούνται με θέματα παιδείας, παρόλο που θεωρούμε ότι στα πλαίσια της παρουσίας της Οργάνωσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερα στελέχη της ΠΟΕΔ, ακόμα και απλοί μάχιμοι εκπαιδευτικοί εκεί και όπου χρειαζόταν, έτσι ώστε να περάσουμε καλύτερα τα μηνύματα που θέλαμε.

Η δημιουργία κοινού μετώπου των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, το οποίο μέτωπο διευρύνθηκε και ενισχύθηκε στις 28 Αυγούστου με την παρουσία δεκάδων άλλων συντεχνιών, κοινωνικών ομάδων ακόμα και οργανωμένων συνόλων γονιών είναι αυτό το οποίο φόβισε και φοβίζει την κυβέρνηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πολλές φορές προσπάθησαν να διασπάσουν αυτό το μέτωπο, χρησιμοποιώντας ακόμη και άτομα εντός των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, ειδικά στην ΟΕΛΜΕΚ, αποτυγχάνοντας φυσικά παταγωδώς. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια υπάρχει ισχυρό μέτωπο των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και εκφράζομαι την ελπίδα και τη θέληση, όπως αυτή η ενότητα διατηρηθεί για πολλά χρόνια ακόμη.

Όσον αφορά τις δυναμικές εκδηλώσεις αντίδρασης, τις κινητοποιήσεις, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τα απεργιακά μέτρα, θεωρούμε ότι αρχές του Αυγούστου μπορούσε να πραγματοποιηθεί η δεύτερη πορεία διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό, όπως και αποφάσισε το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, και πως την πρώτη εβδομάδα που είχαν ανοίξει τα σχολεία, έπρεπε να είχε γίνει η πρώτη απεργία, αφού προηγούνταν η εξουσιοδότηση της βάσης. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που μπήκαμε σε διάλογο από τα τέλη του Ιούλη με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ των πραγμάτων σε κάποια στιγμή θα υπήρχε ένας προσωρινός συμβιβασμός, όπως κι έγινε. Αν πραγματικά θέλαμε την επιστροφή όλων όσα η ετσιθελική και αυταρχική κυβερνητική απόφαση της 4ης Ιουλίου μας αφαιρούσε, δε θα έπρεπε να μπούμε σε κανένα διάλογο με την κυβερνητική πλευρά. Θα έπρεπε να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από Υπουργείο Παιδείας και Προεδρικό, και ενδεχομένως σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, μέχρι και να επιστραφούν όλα όσα αφαιρέθηκαν από τον κλάδο.

Εν τη σοφία του το Δ.Σ. επέλεξε ομόφωνα τον δρόμο του διαλόγου, με την παράλληλη διοργάνωση όλων των απαραίτητων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Τόσο η οργάνωση όσο και η πραγματοποίηση των δύο μεγάλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠ στις 13 Ιουλίου και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στις 28 Αυγούστου, κρίνονται εξαιρετικά πετυχημένες, αν λάβουμε υπόψη και τη χρονική διάρκεια και την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν. Δεν μπορούμε παρά να καταγράψουμε ως μελανά σημεία του όλου αγώνα, τις μυστικές συναντήσεις σε Υπουργείο Εξωτερικών και Προεδρικό, οι οποίες δημιούργησαν κλίμα αμφισβήτησης της ηγεσίας από τη βάση, πραγματοποιήθηκαν σε εντελώς λάθος χρονικά σημεία, και εν μέρη αδυνάτισαν τη δυναμική και την ισχύ που έδωσαν στην ηγεσία της Οργάνωσης οι μεγάλες κινητοποιήσεις και το μεγάλο ποσοστό εξουσιοδότησης για δυναμικά μέτρα. Η διαφάνεια και η άμεση ενημέρωση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και της βάσης, ενισχύει την ενότητα και θωρακίζει τον κλάδο. Οι διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, αδυνατίζουν την εμπιστοσύνη και δημιουργούν μεμψιμοιρίες, ανάμεσα στα μέλη της Οργάνωσης, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

Όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, θεωρούμε ότι η 48ωρη απεργία ήταν το ελάχιστο μέτρο που μπορούσε να πάρει η Οργάνωση και σωστά το πήρε. Η όλη κατάσταση μπορούσε να δικαιολογήσει ακόμα και επαόριστον απεργία, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως. Επαναλαμβάνουμε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις έπρεπε να ξεκινήσουν από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, σε περίοδο που δεν είχαμε μαθητές. Στα θετικά καταγράφουμε επίσης τη δημιουργία πυρήνων σε κάθε σχολική μονάδα Επιτροπής Αγώνα, η οποία λειτούργησε καταλυτικά στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων της Οργάνωσης μετά τον Σεπτέμβρη.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Συνοψίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο διάλογος στη ΜΕΠΕΥ έχει παγώσει, ότι έχουν περάσει όλα τα χρονοδιαγράμματα που το ίδιο το Υπουργείο έχει βάλει και ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και του τρόπου που θα πραγματοποιηθεί η στελέχωση, θεωρούμε αναγκαίο την άμεση έναρξη ετοιμασίας της Οργάνωσης για νέους αγώνες, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ανακωχής. Βάσει αυτού θεωρούμε απαραίτητο, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, όπως άμεσα προχωρήσει στην υλοποίηση των πιο κάτω εισηγήσεων:

  1. Παγοποίηση της συμμετοχής στον διάλογο για όλα τα θέματα τα οποία έχει ανοίξει το Υπουργείο Παιδείας τη φετινή χρονιά, μέχρι να βρεθεί λύση με τα θέματα που συζητούνται στη ΜΕΠΕΥ, ειδικά με το θέμα της πίστωσης του χρόνου για τον Υπεύθυνο Τμήματος.
  2. Δημιουργία λογαριασμών της ΠΟΕΔ σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και άμεση αναβάθμιση της ιστοσελίδα της Οργάνωσης.
  3. Επανασύσταση των ομάδων αγώνα σε κάθε σχολική μονάδα, μετά τις ενημερωτικές συνελεύσεις σε όλες τις Επαρχίες.
  4. Σύσταση και λειτουργία ομάδας επιστημονικής και συνδικαλιστικής τεκμηρίωσης της ΠΟΕΔ, είτε ως Κλαδική Επιτροπή ενισχυμένη με ακαδημαϊκούς είτε ως ανεξάρτητη Επιτροπή με έμμισθο προσωπικό. Η προσπάθεια που έγινε το καλοκαίρι για σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής έμεινε ημιτελής.
  5. Συνέχεια στην κοινωνική παρέμβαση της ΠΟΕΔ, στηρίζοντας άλλες κοινωνικές ομάδες που απεργούν ή διεξάγουν τον δικό τους αγώνα και ταυτόχρονα προσπάθεια για πραγματοποίηση νέων κοινωνικών μεγάλων εκδηλώσεων, όπως ήταν και η πρόσφατη για τον Συνεργατισμό.
  6. Ανεξάρτητα από την έκβαση των θεμάτων στην ΜΕΠΕΥ, η ΠΟΕΔ πρέπει να πραγματοποιήσει και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων και στάσεων εργασίας αν χρειαστεί, και για καθαρά εκπαιδευτικά θέματα, όπως είναι η παραβατικότητα. Καταγράφουμε ως θετικές τις κινήσεις που έγιναν από πλευράς ΠΟΕΔ για δημιουργία κοινού μετώπου εκπαιδευτικών και γονιών, για αντιμετώπιση των θεμάτων της παραβατικότητας και θεωρούμε ότι σε περίπτωση που το ΥΠΠ δεν προχωρήσει άμεσα στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, πρέπει να υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις.
  7. Δυναμικές απεργιακές αντιδράσεις σε περίπτωση που ο διάλογος στη ΜΕΠΕΥ καθυστερήσει περισσότερο ή διαφανεί ότι θα έχει αρνητική κατάληξη.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ΠΟΕΔ έχει υποχρέωση απέναντι στην ιστορία της και τα μέλη της να συνεχίσει τον αγώνα απέναντι στον ετσιθελισμό των κυβερνώντων, απέναντι στην όποια προσπάθειά τους για απαξίωση των εκπαιδευτικών και απαξίωση του δημόσιου σχολείου, απέναντι στο οργανωμένο τους εγχείρημα και εκστρατεία για να πλήξουν την αξιοπρέπεια και το κύρος των εκπαιδευτικών, προσβάλλοντας ταυτόχρονα τον επαγγελματισμό τους. Όπως υποχώρησαν το καλοκαίρι, όπως τους αναγκάσαμε να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και τις αποφάσεις τους, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να τους πιέζουμε και να τους αφήνουμε συνεχώς εκτεθειμένους.

Το καλοκαίρι του 2018, θα μείνει στην ιστορία, όχι μόνον γιατί οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις έβγαλαν χιλιάδες κόσμο στους δρόμους και απέδειξαν στην πράξη ότι οι μαζικοί αγώνες, η ενότητα, η αλληλεγγύη και προσήλωση σε θέματα αρχών είναι η απάντηση στον αυταρχισμό, στον ετσιθελισμό και στις μονομερείς αποφάσεις των κυβερνώντων που έπλητταν απευθείας τη δημόσια παιδεία, αλλά γιατί μέσα από αυτόν τον αγώνα πετύχαμε να συστρατευτεί μαζί μας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο υιοθέτησε και ασπάστηκε τις αρχές για υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Αυτό το κοινωνικό πλέον κίνημα είναι υπαρκτό και με μπροστάρηδες τους εκπαιδευτικούς αυτού του τόπου πρέπει να συνεχίζει αυτόν τον αγώνα για αναβάθμιση και ενίσχυση του δημόσιου σχολείου.

 

Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Απόστολος Σκουρουπάτης