ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Κύριο Ανδρέα Δημητρίου.

Έντιμε κύριε Υπουργέ

Ως Δάσκαλοι Μουσικής που υπηρετούμε στη Δημοτική Εκπαίδευση απευθυνόμαστε σε σας θέλοντας να σας υπενθυμίσουμε ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τον κλάδο και που δυστυχώς διαιωνίζεται εις βάρος μας.

Εμείς οι δάσκαλοι Μουσικής που εργοδοτούμαστε από το 1987 στη Δημοτική Εκπαίδευση αντιμετωπιζόμαστε από το κράτος ως δεύτερης κατηγορίας Εκπαιδευτικοί όσον αφορά τα δικαιώματά μας. (Κλίμακες Α5-7-8, σημείωση πήραμε την Α8 μόλις το Φεβρουάριο του 2009, μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας, κλίμακα η οποία δίδεται στους πρωτοδιόριστους δασκάλους.) Βάσει των υφιστάμενων σχεδίων υπηρεσίας που «αναγκαστήκαμε» να υπογράψουμε δεν έχουμε καμιά προοπτική οποιασδήποτε μορφής ανέλιξης. Το οξύμωρο σχήμα με όλα αυτά είναι ότι η κατάφορη διάκριση με τους υπόλοιπους δασκάλους αφορά μόνο το καθεστώς μισθοδοσίας και επαγγελματικής ανέλιξης. Όσον αφορά τα καθήκοντα μας, καλούμαστε να προσφέρουμε ακριβώς το ίδιο εκπαιδευτικό έργο με αυτούς έχοντας τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις.

Σύντομη ενημέρωση της πολύχρονης παρουσίας μας στην Δημοτική Εκπαίδευση.

1. Μέχρι το 1986 όλοι οι απόφοιτοι των Ωδείων Κύπρου και Ελλάδας διορίζονταν στην Μέση Εκπαίδευση βάσει των τότε σχεδίων υπηρεσίας. Τα σχέδια αυτά καταργούνται «εν μία νυκτί» χωρίς το κράτος να επιδείξει την παραμικρή ευαισθησία καλύπτοντας επαγγελματικά τουλάχιστον τους ήδη αποφοιτήσαντες ή φοιτούντες στα Ωδεία Μουσικούς. Σημειώστε ότι μέχρι το 1986 δεν υπήρχε άλλη επιλογή μουσικών σπουδών σε Κύπρο και Ελλάδα εκτός από τα Ωδεία.

2. Το 1987 εργοδοτούμαστε στη Δημοτική Εκπαίδευση με σύμβαση για 12 χρόνια.

3. Το 1995 μετά από συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο οργανώθηκε σειρά επιμορφωτικών μαθημάτων με δικά μας έξοδα μετά το πέρας των οποίων εγκριθήκαν νέα σχέδια υπηρεσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο για τους Δάσκαλους της Μουσικής. Τα βασικά στοιχεία των σχεδίων αυτών που αποτελούν διάκριση σε βάρος μας είναι: α) κλίμακες Α5-7, β) καμία δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης, γ) διπλός σταυρός.

4. Οι δάσκαλοι της Δημοτικής Εκπαίδευσης με το πρόγραμμα ΔΠΤΥΧ. πέτυχαν την εξομοίωση των προσόντων τους (τριετής φοίτηση) με Πανεπιστημιακό Δίπλωμα. Ουδέποτε μας δόθηκε παρόμοια ευκαιρία για αντίστοιχο πρόγραμμα εξομοίωσης αν και προσπαθήσαμε επανειλημμένα. Παραμένουμε έτσι στο ίδιο εργασιακό καθεστώς με μόνη εξέλιξη την από κοινού με την ΠΟΕΔ διεκδίκηση ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Τον Φεβρουάριο του 2009 μας δίδεται η κλίμακα Α8 (η οποία δίδεται στους νεοεισερχόμενους στην εκπαίδευση δασκάλους) μετά την εξάντληση της οποίας δεν θα υπάρχει καμία προοπτική μισθολογικής αναβάθμισης.

Οι συνάδελφοι μας αφυπηρετούν

-χωρίς να έχουν πάρει την ικανοποίηση της δίκαιης αντιμετώπισής τους από το κράτος.

-χωρίς να έχουν νιώσει την ικανοποίηση της αναγνώρισης της προσφοράς τους για τα τόσα χρόνια προσφοράς στη Μουσική Παιδεία του τόπου μας.

-έχοντας με ζήλο και αγάπη υπηρετήσει το λειτούργημα του Δάσκαλου της Μουσικής, ετοιμάζοντας υλικό για Συνέδρια Μουσικής, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο, βοηθώντας και στηρίζοντας συναδέλφους δάσκαλους (πιο προνομιούχους) που αναλαμβάνουν το μάθημα χωρίς απαραίτητα να έχουν και τις ανάλογες γνώσεις……

Έντιμε Υπουργέ,

είναι καιρός πιστεύουμε να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες,. Νοοτροπίες της εύκολης απάντησης: «δεν έχετε τα προσόντα-δεν έχετε δικαιώματα-έχετε όμως υποχρεώσεις».

«Δεν έχουμε τα προσόντα» για να αντιμετωπιστούμε δίκαια, αλλά από την άλλη έχουμε τα προσόντα για να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε ισάξια με τους υπόλοιπους δασκάλους, έχοντας τα ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις με αυτούς.

Δε διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από το να αντιμετωπιστούμε δίκαια ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περιμένουμε σύντομα την θετική σας ανταπόκριση, παραμένοντας πάντα στη διάθεση σας για συζήτηση των οποιωνδήποτε προοπτικών επίλυσης των προβλημάτων μας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Στέλλα Γεωργίου

Πρόεδρος ΠΑΣΥΔΑΜ