Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Μεγάλης Βρετανίας
“‘Άρση της αδικίας και επιστροφή των επιδομάτων στους συναδέλφους της Κ.Ε.Α”
Η Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Μεγάλης Βρετανίας αποτελείται από εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, αποσπασμένους στη Μεγάλη Βρετανία με αποστολή την παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά των Κύπριων αποδήμων.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΚΕΑ είναι το οικονομικό, αφού με την διακοπή της παροχής επιδομάτων (πριν από μερικά χρόνια) βρέθηκαν σε δυσχερή θέση. Το επίδομα ενοικίου (του οποίου η χορηγία επανάρχισε κατά τη φετινή χρονιά), σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ικανοποιητική λύση στο οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται στους εκπαιδευτικούς λόγω της εργασίας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα στο Λονδίνο (πρωτεύουσα με το ψηλότερο κόστος ζωή στην Ε.Ε. και η δεύτερη ακριβότερη σε ολόκληρο τον κόσμο).

Με την υφιστάμενη κατάσταση, τα μέλη της ΚΕΑ τυγχάνουν δυσμενούς διάκρισης σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπηρετούν στο εξωτερικό και λαμβάνουν όλα τα σχετικά ωφελήματα. Αντιμετωπίζονται ουσιαστικά από την πολιτεία ως δημόσιοι λειτουργοί δεύτερης κατηγορίας.

Το βιοτικό επίπεδο στο οποίο πρέπει να διαβιούν τα μέλη της ΚΕΑ είναι χαμηλό και δεν τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς. Ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθουν οικονομικά είναι η εξασφάλιση δανείων. Δημιουργούνται έτσι επιπρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις.

Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη της ΚΕΑ, λόγω του χαμηλού μισθού, αναγκάζονται πολλές φορές να ενοικιάζουν υποστατικά σε περιοχές με σχετικά χαμηλά ενοίκια και αυξημένη εγκληματικότητα. Έχουμε ήδη περιπτώσεις μελών μας που έπεσαν θύματα κλοπής και παρενόχλησης το βράδυ καθώς επέστρεφαν σπίτι.

Οι εκπαιδευτικοί της ΚΕΑ βρίσκονται ανάμεσα στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι σίγουρα οι χαμηλότερα αμειβόμενοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Επίτροπος Διοικήσεως, σχολιάζοντας το πιο πάνω θέμα σε σχετική έκθεση της, αναφέρει ότι «ότι η αμφίβολη οικονομία που το κράτος επιτυγχάνει από κάθε εκπαιδευτικό που αποδέχεται να υπηρετήσει στην ΚΕΑ χωρίς επίδομα εξωτερικού, γίνεται σε βάρος της ποιότητας των συνθηκών διαβίωσης των εκπαιδευτικών αυτών ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των εκπαιδευτικών αυτών»

Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, οι εκπαιδευτικοί της ΚΕΑ καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν και με την εργασία τους αφού καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στους χώρους εργασίας τους, μετακινούνται κατά τις βραδινές ώρες (λόγω των ωραρίων των σχολείων) και σε επικίνδυνες περιοχές, διδάσκουν πολλές φορές σε συμπλέγματα πολλών τάξεων και ασκούν καθήκοντα διευθυντών χωρίς οποιαδήποτε επιπλέον ωφελήματα. Πέρα από τα πιο πάνω, καλούνται να οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και να συμμετέχουν σε αρκετές άλλες στον ελεύθερό τους χρόνο.

Παρόλο που εκπαιδευτικοί της ΚΕΑ καλούνται να εργαστούν σε τόσο αντίξοες συνθήκες δεν αμείβονται με μονάδες μετάθεσης, πέραν της μιας μονάδας που παίρνουν κάθε χρόνο για την υπηρεσία τους.


Στις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της συντονιστικής επιτροπής μελών της ΚΕΑ με την γραμματεία της ΠΟΕΔ. Η συνάντηση αποτελούσε την συνέχεια επαφών που είχαν τα μέλη της ΚΕΑ με την ΠΟΕΔ κατά την φετινή σχολική χρονιά. Κύρια θέματα της συνάντησης της ήταν τα αιτήματα για επιστροφή των ωφελημάτων εξωτερικού προς τα μέλη της ΚΕΑ και για πίστωση των μελών της με περισσότερες μονάδες μετάθεσης για την υπηρεσία τους σε αυτή. Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους της γραμματείας, για το θέμα των επιδομάτων, ήδη ενημερώθηκε ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος ήταν ιδιαίτερα θετικός στην συζήτηση του θέματος και ζήτησε επιπλέον ενημέρωση. Εκ μέρους της ΠΟΕΔ συντάχθηκε σχετική επιστολή βασισμένη στα στοιχεία που της δόθηκαν από την συντονιστική επιτροπή μελών της ΚΕΑ και η οποία προωθήθηκε στον υπουργό Παιδείας. Η Γραμματεία της ΠΟΕΔ δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει απάντηση από την επίσημη πλευρά πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, ώστε σε περίπτωση αρνητικής απάντησης να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα για την διεκδίκηση των επιδομάτων. Τέλος, η γραμματεία της ΠΟΕΔ δεσμεύτηκε να εργαστεί για το θέμα των μονάδων μετάθεσης που παραχωρούνται στα μέλη της ΚΕΑ.

Συντονιστική Επιτροπή Μελών ΚΕΑ