ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών απευθύνει θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους εκπαιδευτικούς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, την 5η Οκτωβρίου, όπως έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εκπαιδεύω σημαίνει ανατρέφω σωματικά και ψυχικά, μορφώνω με τη διδασκαλία και την αγωγή, μεταδίδω γνώσεις, ασκώ συστηματικά κάποιον σε συγκεκριμένες ικανότητες. Η εκπαίδευση και η παιδαγωγική είναι έννοιες ταυτόσημες, έννοιες αδιαχώριστες. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να λειτουργεί και ως παιδαγωγός για να εκπληρώνει σωστά το ρόλο του.

Ταυτόχρονα, ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κοινωνία, μέσα στην οποία λειτουργεί. Οι υποσχέσεις που δίνουμε καθημερινά στα παιδιά καθώς και τα πρότυπα που τους καλούμε να ακολουθήσουν, συγκρούονται και σκοντάφτουν στα όσα τα παιδιά βιώνουν καθημερινά στην κυπριακή πραγματικότητα ή παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις. Αυτό, κάνει την εκπλήρωση του ρόλου του εκπαιδευτικού ακόμα πιο δύσκολο και διαψεύδει όσους ενδεχομένως θεωρούν απλό και εύκολο αυτό το ρόλο.

Στόχος και σκοπός των εκπαιδευτικών είναι η δημιουργία μια καλύτερης κοινωνίας, μιας κοινωνίας πιο ανθρώπινης, μέσα στην οποία τα παιδιά, ως νέοι πολίτες, θα έχουν την ευκαιρία να μεγαλουργήσουν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν ευτυχισμένα, μακριά από την εκμετάλλευση ανθρώπου από συνάνθρωπο, μακριά από πολέμους, μίση, έχθρες, αδικίες κλπ. Είναι εδώ που πολλές φορές για να πετύχει ο εκπαιδευτικός χρειάζεται και η αλλαγή της κοινωνίας μας.

Στην Κύπρο, σήμερα, οι εκπαιδευτικοί , καλούνται να διαδραματίσουν το δικό τους ιδιαίτερο ρόλο, προς όλες τις κατευθύνσεις : κυπριακό πρόβλημα, κοινωνία, παιδεία.

Καλούνται να είναι οι «μπροστάρηδες» του αντικατοχικού μας αγώνα, να είναι εκείνοι οι οποίοι θα χτίσουν αθόρυβα τις γέφυρες για ειρηνική επανένωση του νησιού μας, καλλιεργώντας την ειρήνη, την αδελφοσύνη και την αγάπη προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, πολεμώντας το μίσος, την έχθρα, τον εθνικισμό και τον σοβινισμό. Παράλληλα καλούνται να διδάξουν στα παιδιά την ιστορία της Κύπρου, να εξηγήσουν παραλογισμούς του 1974, να μην αφήσουν κενά έτσι ώστε οι μαύρες μέρες της Κυπριακής Ιστορίας να μην επαναληφθούν.

Είναι χρέος των εκπαιδευτικών να κρατήσουν την νέα γενιά μακριά από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, τη βία, τα ναρκωτικά, το έγκλημα, την παρανομία, την εκμετάλλευση. Να μεταδώσουν την αγάπη στο συνάνθρωπο, να ωθήσουν τους μαθητές στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, να κρατήσουν πολιτιστικές αξίες και να δημιουργήσουν υγιείς πολίτες.

Δεν είναι μόνο λοιπόν, η μετάδοση των γνώσεων και η διδασκαλία αριθμών και γραμματικής, ο ρόλος των εκπαιδευτικών, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. Είναι πάνω από όλα κοινωνικός και πολιτικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί είναι ο κορμός της κοινωνίας, είναι τα άτομα που μαζί με τους πολιτικούς δημιουργούν την νέα κοινωνία, πλάθουν χαρακτήρες, διαπαιδαγωγούν ενεργούς πολίτες με δημοκρατικά ιδεώδη, κοινωνικές ευαισθησίες και αγάπη για την πατρίδα τους, διαμορφώνουν ανθρώπους με κριτική σκέψη και σύγχρονες αντιλήψεις.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, συγχαίρει όλους τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς που με νύχια και με δόντια κρατούν την παιδεία μας σε ψηλά επίπεδα ,κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, σε μια μοιρασμένη πατρίδα και μια διεφθαρμένη κοινωνία. Είναι όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες άξιοι συγχαρητηρίων για το δύσκολο και επίπονο έργο που πραγματοποιούν.

Με την ευκαιρία της Ημέρας του Εκπαιδευτικού, επιθυμούμε να καλέσουμε για μία ακόμη φορά την πολιτεία, όπως σταθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς και να αφουγκραστεί τις ανάγκες και εισηγήσεις τους, που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της παιδείας και της κοινωνίας μας. Επένδυση στην παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον αυτού του ταλαιπωρημένου τόπου.

Χρονιά πολλά σε όλους τους Εκπαιδευτικούς!