Συμπληρώνονται σήμερα, 15 Ιουλίου, 40 χρόνια από την αποφράδα ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της ΕΟΚΑ Β΄ και της Χούντας των Αθηνών, εναντίον του νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Η 15η Ιουλίου 1974 αποτελεί την μελανότερη σελίδα στην μικρή ιστορία της πατρίδας μας. Το πραξικόπημα δεν ήταν μια μεμονωμένη πράξη αφροσύνης αλλά το αποκορύφωμα σειράς οργανωμένων και καλά σχεδιασμένων ανατρεπτικών, τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος της δημοκρατίας και του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ήταν αποτέλεσμα της θλιβερής συνωμοσίας ανάμεσα στη Χούντα που καταδυνάστευε τον ελληνικό λαό και των εδώ εκπροσώπων της, της προδοτικής ΕΟΚΑ Β.
Η ΕΟΚΑ Β΄ και η Χούντα των Αθηνών άνοιξαν την κερκόπορτα στον τουρκικό Αττίλα, για να εισβάλει στο νησί μας και να σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή.
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών για μια ακόμα φορά καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το φασιστικό πραξικόπημα, τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές του. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της Δημοκρατικής Αντίστασης και σε όλους τους μαχητές που αντιστάθηκαν στους πραξικοπηματίες και υπερασπίστηκαν την δημοκρατία, τη νομιμότητα και τον Πρόεδρο Μακάριο.
Κρατούμε ζωντανή τη μνήμη γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι λαός που δε γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει. Μαθαίνουμε από την ιστορία και το πικρό παρελθόν μας να μην επαναλαμβάνουμε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]